Blog



Dikkat ! Taş Baskı Zeytinyağı Çıkabilir!

post img
Sal, Tem 23

Taş baskı yöntemiyle zeytinin sıkılarak elde edilen yağa 'sulu baskı' ya da 'taş baskı' denir. Taş baskı yöntemi adından da anlaşılacağı gibi zeytin tanelerinin her biri iki ton ağırlığındaki, kendi etrafında dönen granit taşlarla ezilmesi ve hamurun preslenerek yağın elde edildiği bir yöntemdir. Zeytinin ezilmesinde taş kullanıldığı için adını buradan alır.

Kontinü sisteme göre daha fazla insan gücüne, emeğine ihtiyaç duyar bu yöntem. Zeytinlerin yıkanma bandına alınması,yıkanması, preslenen hamurun pres alanına hazırlanması, sıkılan yağın havuzlarda dinlendirildikten sonra filtreden geçirilmesi gibi her süreçte insan emeğine ihtiyaç duyulur.İnsan gücüne fazlaca ihtiyaç duyulması maliyetleri arttırdığı için fiyat anlamında bu farktan etkilenme olur. Kontinü sisteme göre taş baskının daha pahalı olmasının sebebi budur.

Peki kontinü sistemde üretilen zeytin yağına göre daha lezzetli ve faydalıdır denebilir mi? Taş baskı yüzlerce senedir bir üretim yöntemi olarak hayatımızda hep olagelmiştir. İnsanlar ilk günden bu yana bu yöntemi kullanmışlar ve hala az sayıda da olsa Olivkoy gibi bazı fabrikalar bu üretimi devam ettirmektedir. Bu yöntemle sıkılan yağ daha lezzetlidir ya da değildir denmesi çok uygun değildir. Çünkü tat göreceli bir kavram olup kişiden kişiye değişmektedir. Birisinin harika bulduğunu bir başkası sıradan bulabilmektedir. O yüzden net bir ifade ile daha lezzetlidir demek uygun olmayacaktır.

Peki daha faydalıdır ya da zararlıdır denebilir mi? Bu konu hem üreticiler hem de uzmanlar tarafından hep tartışılagelmiştir. Kimi uzmanlar daha olumlu ifadelerde bulunurken bazıları da bu yöntemi eleştirmiştir. Öncelikle eleştirenler neden bu yöntemi doğru bulamadıklarına bakalım. Zeytinyağının üç düşmanı bulunur, bu faktörler zeytinyağının kalitesini etkiler; hava ile temas, ışık ile temas ve sıcaklığa maruz kalma. Bu üç faktör zeytinyağının yapısını bozmasa da bazı değer kayıplarına neden olmaktadır. Sağlığımızın bekçiliğini yapan ve kalitesi korunmuş zeytinyağı içinde bulunan fenolik bileşenler ışık, hava ve sıcaklığa maruz kalınca zarar görür. Bu bileşenler uçucu olduğu için bu üç faktör zeytinyağının yapısından azalmasına neden olur. Böylelikle şifa niyetine, korunmuş bir zeytinyağı elde etmek zorlaşır. Taş baskıda, kontinüye göre daha fazla havaya temas yaşandığı için bu durum negatif bir unsur olarak değerlendirilmiş ve bazı kimseler bu yöntem yerine kontinüyü tercih etmiştir.

Taş baskı zararlıdır ya da daha faydalıdır denemez belki belli bir oranda fenolik bileşen kaybı vardır denebilir ancak tat farkı kesindir. Zeytinyağı hassas bir meyve suyu olduğu için birçok faktör tadına etki edebilmektedir. Bu yüzden bu sıkım tekniğinden kaynaklı tat farkı net hissedilebilir. Baktığınızda hem kontinü hem taş baskı aynı asitte olabilir ancak sıkım yönteminden kaynaklı tat değişikliği olabilir. Oluşan tat farkı kişiden kişiye değişebilir. Farklı tatları deneyimlemek isteyenler tercihini taş baskıdan yana kullanabilir.

Peki hangi zeytinyağı tercih edilmelidir ? Öncelikle natürel sızma ve soğuk sıkım olduğuna dikkat edilmelidir. Erken Hasat,olgun hasat ve taş baskı hepsi ayrı tat ve keyif ihtiva ettiğinden bu üç zeytinyağı da denenebilir hangisi damak tadınıza daha çok hitap ediyorsa tercih hakkı ondan yana kullanılabilir. Taş baskı zeytinyağını bütün bütün zararlı gibi göstermek de;onu eşsiz bir şifa kaynağı gibi sunmakta yersizdir.Deneyimleyerek tercih yapmak daha gerçekçi olacaktır.

Sağlıcakla Kalın

Olivkoy Sızma Zeytinyağı © 2019 | Tasarım ve Yazılım :® Erginyazilim.com