Blog



Erken Hasat Zeytinyağı

post img
Per, Tem 18

Erken Hasat Zeytinyağı, Natürel sızma zeytinyağıdır. Olgun hasat zeytinyağından farkı zeytinlerin toplanma tarihidir.

Zeytinler Aralık ayı gibi yeşilden siyaha dönmeye başlar ve bu dönemde zeytinler daha çok yağ elde etmeye yatkın olur. Her ne kadar ağacın cinsi ve yöresine göre değişse de ortalama 3-4 kilo zeytinden 1 litre yağ elde edilebilmektedir ve elde edilen zeytinyağının rengi sarıya daha yakın olmaktadır. Zeytin üreticileri çoğunlukla bu dönemde hasata başlar ve şubat ayına kadar bu dönem devam eder. Ancak bazı butik zeytinyağı üreten firmalar Ekim ayında henüz zeytin yeşil iken hasata başlar ve erken hasat zeytinyağı üretimi böylelikle başlamış olur. Zeytinler henüz yeşil olduğu bu dönemde yaklaşık 7-8 kilo zeytinden ancak 1 litre zeytinyağı elde edilebilmektedir.Bu nedenle erken hasat zeytinyağı biraz daha maliyetlidir.Olivkoy olarak biz de Ekim ayında bahçelerimizden hasat ediyoruz,yere değmeden hasat ettiğimiz zeytinler kısa sürede fabrika sıkılarak asit oranı ve oksidasyonu oldukça düşük zeytinyağına dönüşür. Meyvemsi tadı daha hissedilir ve ferah zeytin aroması vardır.

Soğuk Sıkım Yöntemi ile Üretiyoruz.

Zeytinyağı sıkımı yaparken sıcaklık yüksek olunca daha fazla zeytinyağı elde edilir ancak sıcaklığın artması zeytinyağının içinde faydalı minör bileşenlerin kaybı anlamına gelmektedir. Bu kalitesi korunmuş bir zeytinyağında kesinlikle istenmeyen bir durumdur. Peki bu minör bileşenler nedir,hangisinin neye faydası var derseniz “Kaliteli Zeytinyağının Bileşenleri” blog yazımızı okuyabilirsiniz. Zeytinyağının faydaları bu minör bileşenlerin korunmasına bağlıdır. Erken Hasat Zeytinyağında bu minör bileşenler oldukça yoğun miktarda bulunur ve soğuk sıkım yöntemi ile bu değerlerin kaybolmasının önüne geçiyoruz.

Erken hasat zeytinyağının özeliiklerini kısaca yazmak gerekirse:

  • Rengi yeşile yakındır.
  • Ekim ve Kasım aylarında toplanan yeşil zeytin tanelerinden elde edilir.
  • Meyvemsilik,acımsılık ve yakıcılık daha belirgin hissedilir.
  • Soğuk sıkım yapıldığı için ve zeytinler toprağa değmediği için oksidasyon ve asit değeri oldukça düşüktür.
  • Yemeklerde kullanılabildiği gibi özellikle soğuk tüketimde kullanımı oldukça faydalıdır.
  • Aroması çağla,vanilya,domates sapı,taze zeytin yaprağını anımsatabilir.

Zamanın özenle toplanan zeytinlerden ürettiğimiz bu zeytinyağı ile birbirinden lezzetli zeytinyağlı yemekler yaparken ya da salatalarda kullanırken hem damak tadınızı zenginleştirmiş olursunuz hem de sağlığınıza büyük değer katmış olursunuz. Üretim esnasında ve ağacın yapısına herhangi bir kimyasal madde ya da enzim eklenmediği için organik zeytinyağı kapsamına giren ürünlerimizi gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Organik olan erken hasat zeytinyağlarımıza şu linkten erişip sipariş verebilirsiniz.

Olivkoy sağlıkla güvenle.

Olivkoy Sızma Zeytinyağı © 2019 | Tasarım ve Yazılım :® Erginyazilim.com