Blog



Hangi Zeytinyağı

post img
Sal, Tem 16

Hangi Zeytinyağı 

Oldukça sık aldığımız bir soru:’Hangi zeytinyağını seçmeliyiz,hangisini tavsiye edersiniz ?’ Bu soruya istinaden bu konuya açıklık getirmek istedik.Olivkoy olarak üç farklı ürün sunmaktayız. Bu ürünlerin üçü de soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağıdır. Ancak sıkım tarihi ve yöntemine göre birbirinden ayrılmaktadırlar. Bir çatının altındaki farklı odalar gibi düşünülebilir bu farklılıkları. Peki bunlardan hangisini tercih etmelisiniz?

Damak zevki ve beklentiler kişiden kişiye değişmektedir, o yüzden birinci öncelik bu zeytinyağlarının özelliklerini ve farklarını birbirinden ayırmak gerekiyor. Sonrasında kullanım amacına uygun bir tercih yapmak yerinde olacaktır.

 

ERKEN HASAT ZEYTİNYAĞI TAŞ BASKI ZEYTİNYAĞI OLGUN HASAT ZEYTİNYAĞI
Ekim-Kasım ayında üretilir. Ekim – Ocak aylarında üretilir. Aralık-Ocak ayında üretilir.
Rengi yeşile yakındır. Rengi yeşile yakındır. Rengi sarıya yakındır.
Acımsılık ve yakıcılık daha net hissedilir. Hafif acımsılık ve yakıcılık hissedilir. Daha yumuşak bir tadı vardır.
Taze zeytinin ferah aroması hissedilir.Aroma; çağla,domates sapı,çimenimsi, vanilyamsı hoş bir tat bırakır. Taze zeytinin ferah aroması hissedilir.Aroma; çağla,domates sapı,çimenimsi, vanilyamsı hoş bir tat bırakır. Olgun zeytin tanelerinin yumuşak aroması hissedilir.
Zeytinler kontinü sistemde sıkılır. Zeytinler 2 tonluk granit taşlarla ezilerek sıkılır. Zeytinler kontinü sistemde sıkılır.
Soğuk tüketime daha uygundur.Salata,sos,kahvaltıda ve çiğ tüketilebilir.. Soğuk tüketime daha uygundur.Salata,sos,kahvaltıda ve çiğ tüketilebilir.. Yemeklerde kullanılabileceği gibi salatalarda da tercih edilebilir.

Olabildiğince sadeleştirerek farklarını yazdığımız ürünlerimiz hakkında bir detayı açıklamakta fayda bulunmaktadır. Acımsılık ve Yakıcılık asit ile karıştırılmaktadır. Zeytinyağındaki oleik asit tadarak anlaşılabilir bir kavram değildir ancak kimyasal analiz yöntemi ile ayırt edilebilmektedir. Natürel sızma zeytinyağı dendiğinde oleik asit miktarı maksimum %0.8’dir. Bundan daha yüksek asit varsa zeytinyağının sınıfı da değişmektedir.Zeytinyağında bulunan acımlık ve yakıcılık oleuropein kaynaklıdır.Bir zeytin ağacının dalını ya da yaprağını ısırdığınızda ağızda bıraktığı bir acılık vardır. Bunun ana etken maddesi oleurepeindir, oleurepein ağacı çevresel tehditlere karşı korurken,insan sağlığına oldukça yüksek faydaları vardır. Bu etken minör bileşen; damarlarda plak oluşumunu önleme, damar duvarlarını koruyarak, erken aşamadaki damar sertliğini önleme,kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olma,Kanseri önleme ve DNA’yı koruma gibi mucizevi etkileri yapılan bilimsel çalışmalarda ispatlanmıştır.Yani diyebiliriz ki zeytinyağındaki acımsılık ve yakıcılık istenen bir özelliktir bu asit ile değil yapısındaki oleuropein ile ilgilidir.

 

Eğer sadece yemek yaparken zeytinyağı kullanacağım diyorsanız olgun hasat zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Hem daha ekonomik hem de daha yumuşak bir tadı sebebiyle tercihe uygundur. Ancak beklentiniz zeytinyağındaki minör bileşenlerin faydasını almak istiyorum,sağlığa olan faydalarını daha fazla elde etmek istiyorum derseniz erken hasat zeytinyağı doğru bir tercih olacaktır.Ekim ayında sıkılan yeşil zeytin tanelerinde daha yoğun miktarda bulunan minör bileşenler sağlığınız için oldukça faydalıdır. Ayrıca lezzet anlamında da tazeliği anımsatan aroması ile de tercih edilebilir.Peki ya taş baskı zeytinyağı derseniz ? Kendine has aroması en çok beğenilen ürünümüz bu.Geri aldığımız dönüşlerde erken hasat da beğeniliyor ama taş baskı için yapılan yorumlar daha olumlu yönde.Taş baskı zeytinyağı olgun hasat ve erken hasattan farkı,farklı bir fabrikada tamamen farklı bir yöntemle zeytinin sıkılmasıyla elde edilir. Her biri iki tonluk granit taşlarla ezilen zeytinlerden üretilen bu yağ aynı zamanda binlerce senelik geçmişi olan bir tekniğin izlerini de taşımaktadır. Bugün modern tesislerde ürettiğimiz zeytinyağının ilk sıkım yöntemlerinden birisi de taş ile ezilerek sıkılmasıdır.

 

Bu bilgiler ışığında,beklentilerinizi de göz önünde bulundurarak bir tercih yapmanız faydalı olacaktır. Unutmayın zeytinyağı her hali ile güzel,biz bu yazımızda size uygun olanını nasıl tercih edeceğinize yardımcı olmak amacıyla derledik. Yazımızı  Prof. Dr. Publio Viola’nın sözü ile tamamlamak istiyoruz; “Eğer olmasaydı, zeytinyağını icat etmek zorunda kalırdık.”

Olivkoy Sızma Zeytinyağı © 2019 | Tasarım ve Yazılım :® Erginyazilim.com