Blog



KAÇ ÇEŞİT ZEYTİNYAĞI VARDIR ? HANGİ ZEYTİNYAĞI TERCİH EDİLMELİDİR ?

post img
Per, Tem 18

Zeytinyağı dışarıdan bakıldığında aynı gibi gözükse de kendi içinde sınıflara ayrılır. Bu farklılıklar ülkeye ya da bölgeye göre değişmez,uluslararası geçerliliğe sahiptir.Uluslararası standartlara göre 6 tür zeytinyağı vardır ve bunlar oleik asit cinsinden içerdikleri serbest yağ asitleri miktarlarına göre aşağıdaki gibi sıralanmıştır. Aşağıda standartları verilen zeytinyağları arasında, insanların en çok rağbet ettiği natürel sızma zeytinyağıdır ki tüm kategorilerde, gerek toptan fiyatının gerekse de perakende satış fiyatının en yüksek olduğu çeşittir.

Herhangi iki zeytinyağı ile karışım içermez ve asit düzeyi çok düşüktür.

1-) Natürel sızma zeytinyağı: Kendine özgü tadı ve kokusu olup içerdiği asit oranının 100 gr da 0.8 gr dan fazla olmayan zeytinyağıdır.

2-) Natürel birinci zeytinyağı: serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gr da 2.0gr dan fazla olmayan yağlardır.

3-) Natürel ikinci zeytinyağı : serbest yağ asitliği her 100 gr da 3.3 gr dan fazla olmayan yağlardır.

4-) Rafinajlık zeytinyağı: Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gr da 3,4 gr ve üzeri olan yağlardır.Bu yağlar yemeklik zeytinyağı kategorisine girmeyip, zeytinyağı rafine tesislerinde işlenmek üzere, ya da sabun sanayinde ham madde olarak kullanılır.

5-) Rafine zeytinyağı: Asit oranı %3,3 ve üzeri zeytinyağlarının rafineri tesislerinde işlendikten sonra asit oranının %0,3 e düşürülmüş haline denir. Yüksek buhar basıncı kullanılarak yapılan bu asit düşürme işleminden sonra zeytinyağı içerisinde bulunan mineraller ve vitaminler in çok büyük bir kısmı ile, zeytinyağının kendine has kokusu kaybolur. Nihai tüketiciye ulaşabilmesi için mutlaka natürel sızma zeytinyağı ile belirli bir oranda (%60 natürel sızma,%40 rafine zeytinyağı) karıştırılması gerekir.

6-) Tip(riviera) zeytinyağı: Rafine edilmiş zeytinyağı ile natürel sızma zeytinyağının belirli oranlarda karışımından elde edilen zeytinyağıdır. Oleik asit cinsinden içerdiği serbest yağ asitleri miktarı her 100 gr da 1 gr dan fazla olmamalıdır. Natürel sızma yemeklik sınıfında tercih edilmesi gereken segmenttir. Oleik asit derecesinin düşük olması beklenen pozitif işarettir. Bunun yanında Natürel sızmanın soğuk sıkım olması çok önemlidir. Fenolik bileşen kaybının en az olduğu soğuk sıkım sağlığımız açısından olmazsa olmazdır.

Olivkoy Sızma Zeytinyağı © 2019 | Tasarım ve Yazılım :® Erginyazilim.com