Blog



Kaliteli Zeytinyağı Nedir ?

post img
Per, Tem 18

Kaliteli zeytinyağ, korunmuş zeytinyağıdır. Zeytinin hasatı,nakliyesi, hızlıca streil ortamda sıkımı ve muhafazası aşamalarında zeytinin doğal yapısını korumadır. Tüm süreçlerde hassasiyet gösterilip temizliğe dikkat edilince korunmuş bir zeytinyağı elde edilebilmektedir.Kaliteli bir zeytinyağının sadece duyusal olarak tam not alması yetmez. Zeytinyağını zeytiyağı yapan kimyasal yapısını da koruması gerekir, böylelikle bu şifa kaynağının faydalarını elde etmiş oluruz.Natürel sızma zeytinyağı; zeytinin sıkılıp yağı çıkarıldığı andan itibaren tüketilebilir ve doğru işlendiğinde besin değeri bakımından diğer bütün yağlardan çok daha zengindir. Gelin bu zengin zeytinyağı bileşenlerini daha yakından tanıyalım;

A-Major Bileşenler (%98.5)(Sabunlaşan Maddeler):

– Gliseritler,

-Yağ Asitleri; Oleik Asit, Linoleik Asit, Linolenik Asit, Palmitik Asit, Stearik Asit

B-Minör Bileşenler (%1.5) (Sabunlaşmayan Maddeler):

-Fenolik Bileşenler ; Oleuropein,Tyrisol ve Hidroksityrisol.

-Steroller; Beta-sitosterol,Campasterol,Stigmasterol.

-Hidrokarbonlar; Squalen Beta-karoten.

-Alfa Tokoferol (Vit E)

1-Fenolik Bileşenler:Kuvvetli antioksidanlardır,Serbest radikallerden kaynaklanan zararları önlemede önemli derecede rol oynarlar.Zeytinyağına karakteristik aromasını verir ve oksidasyonu önlerler.

2-Steroller: Gıdalardan gelen kolesterolün emilmesini engeller.

3-Uçucu Bileşenler: Zeytinyağının nitelikleri üzerinde önemli etkileri olan bileşenlerdir.

4-Hidrokarbonlar: Kalp-damar hastalıklarının önlenmesini sağlarlar. Biyokimyasal olarak sterollerin başlangıç maddesi olduğu kabul edilen squalen, zeytinin en önemli hidrokarbonudur.

5-Tokoferoller: Biyolojik işlevleri ve yağların stabilitesini arttırıcı etkileri nedeniyle, yağların oldukça önemli bileşenidir. Tokoferol (E Vitamini),bu zengin antioksidan vitamin, ciltteki nem kaybını

engeller, lipit peroksidasyonunu en aza indirir, cildi yumuşatır ve pürüzsüzleştirir.

6- Zeytinyağına renk veren maddeler: Karotenoidler ve klorofiller zeytinyağına yeşil rengini veren

bileşiklerdir. Karotenoid bileşiklerin oranı hasadın sonlarına doğru, klorofillerin oranı da erken hasatta daha fazladır.

7-Yağ Alkolleri, Diterpen Alkoller ve Mumlar: Yağ alkolleri, zeytinyağının minör bileşenlerindendir. Bu bileşenler zeytinyağı çeşitlerinin birbirinden ayrılmasında ve tanınmasında yararlı olabileceği belirtilmiştir.

8-Aldehitler ve ketonlar: Zeytinyağına özel kokusunu kazandırırlar.

9- Mono ve Digliseritler: Zeytinyağının depolama koşulları ve süreleri hakkında bilgi

verirler. Zeytinyağının, kendine özgü tat ve kokusu yanında, özellikle sahip olduğu yağ asitleri

bileşimleri, oksidatif bozulmalara karşı direnç gösteren bir nitelik kazanmasını sağlarlar.

Olivkoy, zeytinyağının doğal yapısında bulunan faydalı bileşenleri koruyarak, zeytinyağının tüm iyiliğini sizinle buluşturur.

Olivkoy Sızma Zeytinyağı © 2019 | Tasarım ve Yazılım :® Erginyazilim.com