Blog



Pratik Patates Tarifleri

post img
Per, Ağu 8

7’den 70’e herkesin bayıldığı ve önüne konulduğu zaman neredeyse hiçbir zaman geri çevirmediği sebzelerin başında gelir patates. Kızartması, haşlanmış hali, sulu yemekleri ayrı ayrı güzel olan bu sebzeyle yapabileceğimiz yemeklerin sınırı yok. Bu yazımızda da sizler için derlediğimiz birbirinden lezzetli ve oldukça da pratik fırında patates tarifleri ile mutfağınızdan mis gibi kokular yükselecek. Afiyet olsun!


Beşamel soslu patates tarifi

 

Malzemeler:

5 adet orta boy patates
2 diş sarımsak 
1 çay kaşığı tane karabiber
1 tatlı kaşığı tuz 
Arzuya göre 1 dal biberiye 
Beşamel sos için: 

1 su bardağı soğuk süt 
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı 
1 çay kaşığı tuz 
1 çay kaşığı karabiber 
Arzuya göre 1 çay kaşığı muskat cevizi rendesi
Üzeri için: 150 gram kaşar peyniri 
Yapılışı:

Patateslerin kabuklarını soyarak bir tencerede yumuşayana kadar orta ateşte pişirin. 
Çıkardıktan sonra sudan geçirin ve orta kalınlıkta doğrayarak bir kabın içerisine alın. Üzerine zeytinyağı, tuz ve baharatları ekleyerek elinizle harmanlayın. 
Daha sonra, yağlanmış bir borcamın ya da seramik kabın içerisine dizin. 
Orta boy bir tencerenin içerisine tereyağını ekleyin ve eridikten sonra unu da ilave edip kokusu çıkana kadar iyice kavurun. 
Sütü azar azar içine ilave ederken çırpma teliyle sürekli karıştırın. Tüm sütü ilave ettikten sonra kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin. 
Kıvamını aldığında ocaktan alın ve içerisinde tuz ve baharatları ekleyerek karıştırın. 
Patateslerin üzerine sosu gezdirin ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına verin. Yaklaşık 15-18 dakika pişirin. 
Beşamel sosun üzeri hafif renk değiştirmeye başladığında fırından alın ve üzerine kaşar peyniri serptikten sonra tekrar fırınlayın. 
Peynir iyice eridiğinde çıkarıp dilimleyerek servis edin. 
Patates yatağında mantar tarifi 
Malzemeler:

6 adet patates
1 tatlı kaşığı iri çekilmiş deniz tuzu
1 tatlı kaşığı iri çekilmiş karabiber 
6 adet mantar 
4-5 adet maydanoz yaprağı 
1 tatlı kaşığı tereyağı 
50 gram parmesan peyniri 
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:

Patateslerin kabuklarını iyice temizleyin ve fırını 180 dereceye ayarlayın. 
Patatesleri ortadan ikiye bölün ve tuz, karabiber ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağını fırın tepsisine dizilmiş patateslerin üzerine eşit bir şekilde dağıtın. 
Geniş bir tavada tereyağını eritin ve temizlenmiş mantarları soteleyin. 
Mantarlar suyunu salıp geri çekince tuzu ve karabiberi ilave ederek ocaktan alın. 
Patateslerin içi yumuşayıncaya kadar fırınlayın. Fırınlanmış patateslerin üzerine sotelenmiş mantarları ekleyin. 
Mantarların üzerine parmesan peynirini de ilave ettikten sonra tekrar fırınlayın. 
Peynirler hafif eriyinceye kadar yaklaşık 2-3 dakika pişirin ve servis etmeden önce maydanoz yapraklarıyla lezzetlendirin. 

Tatlı patates cipsi tarifi

Malzemeler:

2 adet büyük boy tatlı patates 
1 yemek kaşığı mısır nişastası 
2 yemek kaşığı zeytinyağı 
1 çay kaşığı tuz 
1 çay kaşığı sarımsak tuzu 
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı:

Fırını 200 dereceye ısıtın.
Patateslerin kabuklarını soyduktan sonra parmak şeklinde ince ince kesin. 
Üzerine mısır nişastası ekleyip karıştırın. 
Daha sonra zeytinyağı ve baharatları da ekleyerek tekrar karıştırın. 
Patatesleri pişirme kağıdı serili tepsiye üst üst üste gelmeyecek şekilde yerleştirip 30 dakika pişirin. 
Baharatlı patates tarifi 
Malzemeler:

3 adet büyük boy patates
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
2 diş rendelenmiş sarımsak
1 tatlı kaşığı kekik
2 dal biberiye
1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:

Bir kasede zeytinyağı, sarımsak, kekik, taze biberiye ve baharatları karıştırın. 
Patatesleri elma dilim şeklinde kesin. 
Yağlı kağıt ile kapladığınız fırın tepsisine patatesleri yayın ve hazırlamış olduğunuz sosu eşit bir şekilde patateslerin üzerinde gezdirin ve karıştırın.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika kızarana kadar pişirin. 


Fırında kaşarlı patates püresi tarifi

Malzemeler:

6 adet orta boy patates 
4 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
3/4 çay bardağı ılık süt 
1 tatlı kaşığı tuz 
1 tatlı kaşığı karabiber
1 dal taze biberiye (isteğe göre)
Yarım çay kaşığı muskat cevizi rendesi (isteğe göre)
Üzeri için: 200 gram rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:

Patateslerin kabuklarını soyun ve eşit büyüklükte kesin. 
Orta boy bir tencerenin içinde yumuşayana kadar haşlayın. 
Daha sonra, patatesleri bir kabın içine alın. Henüz sıcakken tereyağını ekleyerek ezici ya da el blenderı ile hafifçe ezin.
Ardından içine azar azar ılık süt ilave ederek, yumuşacık ve pürüzsüz bir kıvama gelene kadar ezmeye devam edin. 
Tuz ve baharatları ekleyerek iyice karıştırın. 
Yağlanmış bir seramik fırın kalıbına ya da cam borcamın içerisinde püreyi aktarın. Üzerine kaşar peyniri ekleyin.
180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Bir süre oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra servis edin. 
Fırında patates mücveri tarifi
Malzemeler:

2 adet çırpılmış yumurta 
1 su bardağı yoğurt 
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı pul biber
Yaklaşık 1 tatlı kaşığı tuz 
1 çay kaşığı karabiber 
1 tatlı kaşığı nane
1 su bardağı un
3 adet küp küp doğranmış patates
Çeyrek demet doğranmış maydanoz 
Yarım demet doğranmış taze soğan
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:

Bir kasede çırpılmış yumurta, yoğurt, sıvı yağ, kabartma tozu, pul biber, tuz, karabiber ve naneyi çırpın. 
1 su bardağı unu da karışıma ekleyerek tekrar karıştırın. 
Küp küp doğranmış patatesleri, maydanoz ve taze soğanı ilave ederek karıştırın. 
Karışımı, yağlanmış ve ısıya dayanıklı bir kaba alın ve rendelenmiş kaşar peynirini de üzerine ekleyin.
180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirdikten sonra sıcak servis edin. 


Patates graten tarifi

Malzemeler:

10 adet patates
1 paket krema
100 gram kaşar peyniri 
50 gram cheddar peyniri
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik 
2 yemek kaşığı zeytinyağı 
Yapılışı:

Fırını 180 dereceye ayarlayın ve patatesleri ince ince doğrayın. 
Daha sonra, patatesleri bir kaba alarak krema, tuz, karabiber ve kekiği iyice harmanlayın. 
Yağlanmış fırın kabına patatesleri dizin ve 40 dakika pişirin. 
Patatesleri fırından çıkardıktan sonra cheddar ve kaşar peynirini de üzerine ilave edin.
Peynirler eriyip kızarana kadar yaklaşık 10 dakika daha pişirin. 

Olivkoy Sızma Zeytinyağı © 2019 | Tasarım ve Yazılım :® Erginyazilim.com