Blog



Yaşlanmayı Yavaşlatmak İçin Zeytinyağı

post img
Per, Tem 18

Yaşlanma şüphesiz herkesin canlının başına gelen kaçınılmaz süreç. Bu süreç tüm canlıların ortak noktası olsa da herkeste aynı hızda meydana gelmez. Bazı kişilerin gen yapısı ve beslenme alışkanlığının yanında strese maruz kalma faktörüne göre daha erken ya da geç başlayabilir. Bu yazımızda kaçınılmaz durum olan yaşlanmada zeytinyağı kullanımının etkilerini ortaya koyacağız. Öncesinde yaşlanma nedir ona bakalım.Yaşlanma; ilerleyen yaş ile birlikte hücre, doku, organ ve sistemlerde meydana gelen ve geriye dönüşümü olmayan değişikliklerin bütünüdür. En önemli belirtisi, tüm vücut fonksiyonlarında belirgin yavaşlamadır.Yaşlanma genetik olarak programlanmış bir süreç olmasına rağmen çevresel faktörler, beslenme alışkanlıkları, geçirilen ve hala var olan hasatlıklardan etkilenir. Bu yüzden aynı yaşta olanlar aynı hızda yaşlanmamaktadırlar.Bazı bilim insanlarına göre insan ömrü 120 yıl kadar yaşayabilecek şekilde programlanmıştır. Ama çeşitli beklenmedik kazalar yanlış beslenme ve stres kaynaklı bu süre değişkenlik gösterebilmektedir.

Aslında organizmamız, doğuştan elde ettiği antioksidan enzimlerden oluşan serveti sayesinde kendi kendini koruyabilecek durumdadır. Ama bu servet sonsuz eğildir; bu nedenle bedene fazladan beta-karoten, c ve e vitaminleri, selenyum, Shingo ve polifenoller içeren antioksidanlar sağlayacak sağlıklı bir beslenme zorunludur. Antioksidan açığı ortaya çıkarsa, hücreler doğal olarak vaktinden önce yaşlanacaktır.

İçerdiği antioksidanlar sayesinde, zeytinyağı hücre oksidasyonun tatmin edici bir ölçüde nötralize olmasını sağlar. Zeytinyağı ile beslenen farelerin, ayçiçek yağ da mısır yağı alanlara göre çok daha uzun yaşadığı bir çalışmayla( Harman,1969) kanıtlanmıştır. Girit’teki insanlarda da aynı durum saptanmıştır; Girit, ortalama yaşam süresinin dünyada en uzun olduğu yerlerden biridir; zeytinyağının Girit beslenme düzeninin temellerinden biri olduğunu ise herkes bilir.Aynı şekilde, Laval-Jeantet de Başka bir çalışmada zeytinyağının kemiklerin sertleşmesine kolaylaştırdığını, bu nedenle de zeytinyağı tüketilmesinin kemik erimesini önleyen etkenlerden biri olduğunu ortaya çıkardı.Panza ise, zeytinyağının ileri yaştaki kimselerde zihinsel Yetenekler de gerilemenin önlenmesine yardımcı olduğunu gösterdi

Değerleri korunmuş kaliteli bir zeytinyağı hücrelerin yaşlanması yavaşlatarak daha genç bir görünüm sağlar.Bu da bize gösteriyor ki zeytinyağı sadece lezzet iksiri değildir aynı zamanda insan sağlığına önemli katkıları olan doğal bir ilaçtır.

Olivkoy Sızma Zeytinyağı © 2019 | Tasarım ve Yazılım :® Erginyazilim.com