Blog



Zeytinyağı Nasıl Üretilir ?

post img
Pzt, Oca 13

Zeytinyağı Nasıl Üretilir ?

Zeytinyağı üretimi ile şeftali suyu sıkımı arasında çok da fark yoktur. İkisinde de fiziksel bir işlem söz konusudur. Herhangi bir kimyasal işlem yoktur.

Zeytinyağı nasıl üretilir kısaca özetleyecek olursak; Öncelikle zeytin bahçesinin toprağı temiz olmalı. Bu kısım üretim süreçlerinden ayrı düşünülemez, üretimin ana platformu sağlıklı bir topraktır. Nadasa bırakılmış, sürülmemiş toprak ayrık otlara ev sahipliği yapar bu da zeytin ağacı için istenmeyen durum demektir. Bu sebepten önceliğimiz toprağın işlenmesi,sürülmesi,ayrık otların temizlenmesi,vakti geldiğinde sürülerek toprağın havalanması (böylelikle azot tutacaktır.) sağlanmalıdır. Sağlıklı bir şekilde işlenmiş toprakta zeytin ağacı daha keyifli bir şekilde hayata tutunma şansı yakalar. Nasıl bir insan sağlıklı bir yaşam için sağlıklı gıdaları tüketmesi ihtiyaç ise aynısı zeytin ağacı için geçerlidir. Zeytin ağacı da sağlıklı topraktan beslenerek hayata tutunur. Şayet toprak verimli değil ise bir süre sonra ağaç verimsizleşmeye, zayıflamaya başlar ve nihai durumda kurur. O yüzden önceliğimiz zeytin ağacının bakımından önce toprağın bakımı olmalı.

Zeytinyağı nasıl üretilir sorusunun cevabında ikinci aşama ağacın bakımıdır. Sağlıklı toprakta hayata tutunan ağaca da bakım gerekir. Mesela ağaç engebe bir arazide ise ve yeterince sulanmıyorsa ek gıdaya ihtiyaç duyabilir. Ağaç için ek gıda da ne derseniz ? Hayvani gübredir. Özellikle tavuk ve keçi gübresi zeytin ağacı için çok besleyicidir. Ağacın daha verimli olması için bir iksir gibi etkiler gösterir. Çünkü bazen gerek arazi şartlarından gerekse diğer dış faktörlerden dolayı ağaç kendini tam besleyemez burada ağaca doğal hayvani gübrelerle destek vermek elzemdir. Yalnız önemli olan nokta şu ki kimyasal gübre vermemek. Bu ağacın organik yapısına zarar verir ve doğallığını bozar.Sağlıklı bir üretim için olması gereken kimyasal değil organik gübre kullanılmasıdır. Diğer türlü üretim olduğunda bunun adı konvansiyonel üretim olur ki, bu çok istenilen bir şey değildir.

Zeytinyağı nasıl üretilir sorusunun cevabında üçüncü aşama doğru hasattır. Bir şeftali ağacı düşünün gayet bakımlı ve lezzetli sulu şeftaliler ağacın üstünde siz gidip sopa ile vurarak bu meyveleri düşürseniz, bir kaç gün bu şeftaliler bahçede beklese ve siz gidip yaralanmış ve bekletilerek çürümeye bozulmaya yüz tutmuş bu şeftalileri sıkarsanız bu meyve suyu ne kadar düzgün olabilir ? Gerçekten sağlıklı ve lezzetli olabilir mi ? Tabii ki hayır. Olması gereken şeftalilerin tane tane özenle toplanması ve bekletilmeden sıkılmasıdır. Böylelikle taze ve lezzetli bir meyve suyu içmek mümkün olur. Aynısı zeytinin hasatı için de geçerlidir. Zeytin sırıkla vurularak toplandığında zeytin meyveleri zarar görür ve peroksit artmaya başlar,yani zeytin meyvesinde bozulma süreci başlar. Hele hele yaralı,zarar görmüş zeytinler bir de bekletilirse oleik asit cinsinden yüksek asitli bir zeytinyağı elde edilir. Hatta bu yağ da kötü kokular da oluşabilir. Çünkü elde edilen meyvenin kendisi sağlıklı değildir. Bu sebepten doğru hasat yöntemi hayati önem taşır.

Zeytinyağı nasıl üretilir sorusunun cevabında dördüncü aşama doğru üretim yöntemidir. Nasıl yani yanlış üretim de mi var derseniz evet hem de çok yaygın bir şekilde var. İlk üç aşamayı doğru bir şekilde yaptığımızı varsayalım. Sağlıklı zeytin meyveleri kasalarda yaralanmadan hızlıca getirilmiş ve fabrikada sıkım aşamasına gelinmiş. Ancak sıkım yapılacak makinaların bakımı ve temizliği zamanında yapılmamış hatta eski ve paslı aksamların da olduğunu varsayalım, böylesi bir sıkım aşamasından sağlıklı bir zeytinyağı elde etmek mümkün olabilir mi ? Elbette hayır. Sıkım yapılacak makinelerin temizliğine özellikle dikkat edilmeli ve meyveler sağlıklı bir şekilde sıkıma sokulmalıdır. Ancak böyle bir sürecin sonunda misler gibi bir zeytinyağı elde etmek mümkün olabilir.

Zeytinyağı nasıl üretilir sorusunun cevabında beşinci aşama ve son aşama zeytinyağının doğru alanlarda saklanıp, doğru ambalajlara konulmasıdır. Yanlış ambalaj da ne derseniz, lütfen şunun düşünün; Bir ege kasabasına tatile gittikten sonra dönüş yolunda yol kenarlarında kola şişelerine konulmuş zeytinyağı satanları görürsünüz. İlk etapta bu size daha doğal organik hissi verebilir ancak direkt tadarak alırsanız çoğu zaman durumun böyle olmadığını görürsünüz. Çünkü zeytinyağı yapısı itibari ile üç şeyi sevmez bunlar yapısına zarar verir; Işık,sıcaklık ve hava ile temas. Plastik ambalajın içinde yol kenarında açıkta bekletilen zeytinyağının yapısı günden güne bozulur ve keyifsiz bir hale gelir zeytinyağı. Böyle bir zeytinyağından çok fazla fayda beklememek gerekir. Özü bozulan bir ürün size fayda sağlayamaz. Bu yüzden son aşama da çok kritiktir. Ambalaj maliyetinden kısmak isteyen üreti ya da satıcı iyi niyetli de olsa yaptığı iş yanlıştır. Doğrusu ve olması gereken cam şişe ya da laklı tenekede ambalajlanmasıdır. Bir de ambalajlamadan önceki bir süreç var ki bu daha yaygın bir hatadır. Sıkım bittikten sonra köylü üretici zeytinyağını plastik bidonlara koyup evin bahçesinde ya da ağılda bekletir. İhtiyaç duydukça buradan alır tüketir ya da satar. Plastik bidonların içinde bekleyen yağ günden güne ağır kokmaya başlar. Aslında ağır kokmasının nedeni bozulması nedeniyle oluşan bakterilerdir.

Ana hatlarıyla doğru zeytinyağı nasıl üretilir süreçlerinin başlıcaları olarak bu maddeleri sayabiliriz. Gördüğünüz gibi, doğru ve kalitesi korunmuş bir şekilde üretilen zeytinyağı ciddi bir emek ve alınteri ister. Sadece emek ister demek doğru değil, bilgi ve tecrübe de ister. Biraz ekoloji bilmek durumundasınız, konvansiyonel ve organik üretimin ne demek olduğunu bilmelisiniz, trigiliseritlerin hidrolize uğramasının ne anlama geldiğini biliyorsanız ve uyguluyorsanız ilaç gibi zeytinyağı üretmeniz mümkün olacaktır. Öbür türlü üretim katma değerli olmayacaktır. Bugün İtalya'nın zeytinyağı kalitelidir diye dünyada oluşan bir algı varsa bu üretim süreçleri konusunda daha bilgili davranmaları ve markalaşmalarından ötürüdür. Bu yüzden bir üreticinin ürettiği zeytinyağı değer görmezken bir diğer üreticinin zeytinyağı kıymet görür. İşin sırrı bilgiye dayalı emekten geçmektedir. Bilgiye dayalı, şeffaf üretim ederinde değeri her zaman bulmaktadır. İşlenmiş gıdalarla sağlığımızın tehdit altında olduğu zamanlarda şifası korunmuş zeytinyağı üretebilmek topluma yapılan önemli hizmetlerden birisidir. Çünkü sağlığımızı korumada zeytin ve zeytinyağı ilaç gibi etkiler göstermektedir. Biz üreticilere düşen de bilinçli bir şekilde üretim yaparak toplum sağlığına fayda sağlamaktır.

Sağlığımızın ve ağız tadımızın yerinde olması dileklerimizle

Olivkoy Zeytinyağı | Zeytin Bakkal | Soğuk Sıkım Sızma Zeytinyağı | Zeytin Çeşitleri | Doğal Ürünler


Olivkoy Sızma Zeytinyağı © 2019 | Tasarım ve Yazılım :® Erginyazilim.com