Blog



Zeytinyağlı Taze Börülce

post img
Sal, Tem 16

Her tarifte olduğu gibi börülcenin tarifine geçmeden önce bazı faydalarına değinmek istiyoruz. 
 
Börülce ege bölgesinde oldukça sık tüketilen bir sebze türüdür. Kışın taneli yemeği yapılırken, yaz mevsiminde tazesi yapılır. Görüşünüş olarak taze fasülyeye benzese de tat ve faydalılık bakımından ayrı özelliklere sahiptir. 
 
Gelelim bu lezzetin faydalarına. 
Börülce, hücrelerin yenilenmesi, yaraların iyileşmesi ve fetüsün gelişimi açısından çinko, vücuttaki su ve mineral dengesinin korunması, sinir sisteminin düzenli çalışması ve kalp hastalıklarını önlemek için ise potasyum oldukça önemli minerallerdir. Ayrıca bilindiği üzere depresyonun en önemli faktörlerinden birisi B9 vitamini eksikliğidir. Fakat börülce içerisinde bulunan yoğun çinko, potasyum mineralleri ve B9 vitamini sayesinde bu sorunların ortaya çıkmasını engellemektedir. 
 
Bunun yanında lif oranı oldukça yüksek olduğundan, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar ve kabızlık şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda yüksek lifli besinlerin sindirimi daha yavaş olduğu için uzun süre tokluk hissi sağlar ve çabuk acıkmaları engelleyerek kilo alımına engel olur. Bu yönüyle de diyet menüsü olarak tercih edebilirsiniz. 
 
Peki mevsiminde taze börülce yemeği nasıl yapılır. Buyrun o zaman tarifimize. 
 
Malzemeler
 
- 500 gr Taze Börülce,
- 1 adet kuru soğan,
- 1 adet orta boy domates,
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı, 
- Yarım yemek kaşığı Tuz.
 
Hazırlanışı
 
Soğanı küp şeklinde  doğrayıp kızdırdığınız zeytinyağında kavurun,
 
Üzerine salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,
 
Kabuklarını soyup doğradığınız domatesi ekleyip 2-3 dk. daha kavurun,
 
Uçlarını kesip parçalara ayırdığınız börülceleri ekleyin,
 
Yanmaması için Arada karıştırarak börülcelerin rengi koyu yeşil olasıya  kadar kavurun,
 
Üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin eğer düdüklü tencerede yapacaksanız daha az su eklemeniz yeterli olacaktır. 
 
Tüm işlemler buraya kadar. Börülceler yumuşayana kadar orta ateşte pişirin. 
 
İsteğe göre tuzunu ekleyip ateşten alın.
 
 
Afiyet olsun…

Olivkoy Sızma Zeytinyağı © 2019 | Tasarım ve Yazılım :® Erginyazilim.com