×

Güvenli Alışveriş, İyi Zeytinyağı. Kazdağı'ndan.

MENU
0532 177 7383
Bir tık uzağınızdayız.

Höşmerin Tarifi

Höşmerin Tarifi
<p> </p><h1 style='margin: 0px 0px 9px; text-align: center; color: inherit; line-height: 1.1; font-family: "Source Sans Pro", sans-serif; font-size: 33px; font-weight: 500; box-sizing: border-box;'>Yalnız Çocuklar İçin Höşmerim Tarifi<br></h1><div style="box-sizing: border-box;">Süslü vitrinlerin olmadığı köy yerinde çocukluğun en lüks tatlısı şüphesiz höşmerimdir. Taze,az tuzlu saf keçi peyniri ve irmikten yapılan bu tatlının en lüks yeri neresidir bilir misiniz ? Tencereden kaplara aktarıldıktan sonra, tencereye yapışmış kısımlarıdır. " Ha bakam bunları da yi gari,eyice sıyır" diyerek tencereyi uzatan annenin müjdesi ile başlar bu keyif. Lükstür efendim bu tatlı. Tarifini merak edenlere hemen verelim.</div><div style="box-sizing: border-box;"><br></div><div style="box-sizing: border-box;">Sabahın ışıkları tan yerini kızartmaya başlayınca,bahçeye açılan kapının gıcırtısı ile uyanır hane halkı. Yeni gün, yeni telaşlar ve yeni umutlar başlar. Sabahları keçilere yem vermek, sağmak ve ormana yayılması için gütmek tabii ki evin en küçüğü Ersin'in görevidir.Ersin kalkar elini yüzünü yıkadıktan sonra kahvaltı etmeden ağıla gider ve elinde süt bidonu ile en uysal keçiden başlar sağmaya. Sağarken annesini kıskandığından mı, annesinin memesindeki sütü paylaşmak istemediğinden mi bilinmez, keçinin yavrusu meleyerek dolaşır bidonun etrafında.&nbsp;</div><div style="box-sizing: border-box;"><br></div><div style="box-sizing: border-box;">Keçi sağma faslı bitince, süte kedi dadanmaması için Ersin,süt&nbsp; bidonunu ağılın kenarındaki badem ağacına asıp keçileri çıkartır ve onları güder. Köyün yaklaşık 2 km yukarında bulunan, ormanın gür ağaçlı yerine keçileri bırakan Ersin, dönerken eli boş kalmasın diye çam ağaçlarının dökülmüş kozalaklarını boş naylon un çuvalına doldurur. Öyle ya önümüz kış şimdiden tedarikli olmak lazım değil mi. Neyse efendim, elinde kobak (kozalak) çuvalı ile ağıla dönen Ersin, badem ağacının dalına astığı sütü alır ve eve döner. Evin işlerini bitirmek üzere olan annesi,sütü alır ve önceden çıkardığı az tuzlu peynir ve irmik ile dışı kararmış tencereye malzemeler konmaya başlar. Ağır ağır pişerken kıvamını alan höşmerim hazır olunca ocaktan iner ve farklı renk ve ebatlarda küçük tatlı kaselerine boşaltılır. Sabırsızlıkla, mis gibi keçi sütü kokan tatlıyı izleyen Ersin, emeğinin karşılığı olan bu tatlıyı sevinç ve sabırsızlıkla bakan gözlerle izler. En sonunda tencerenin dibinde koyu kıvamlı biraz da yapışmış bir kısım kalır. Hafif gevrek biz tadı olan, peynir ve irmiğin özü bu kısım çok daha lezzetlidir. Tencereyi önüne alan Ersin kaşıkla iyice bu kısımları yerken duyulan haz ve gurur tarifsizdir. Hazzı anladık ama gurur da neden diye merak edebilirsiniz. Gururun nedeni uğruna emek verilen bir tatlıyı yemenin duygusudur bu. Bazı psikologlar buna IKEA etkisi diyor. Yani emek verilerek elde edilen bir ödülün gurur ve sevinci.&nbsp;</div><div style="box-sizing: border-box;"><br></div><div style="box-sizing: border-box;">Höşmerim tarifimizi toparlayacak olursak;</div><div style="box-sizing: border-box;"><br></div><div style="box-sizing: border-box;">• Keçilerin bakımı ile uğraşmak ve süt sağmak<br></div><div style="box-sizing: border-box;">• Höşmerim yapan anneye destek olmak<br></div><div style="box-sizing: border-box;">• Emeği ziyan etmeden nimetin kıymetini bilmek<br></div><div style="box-sizing: border-box;">• Tüm bunlar için derin bir şükran hissine sahip olmak.</div><div style="box-sizing: border-box;"><br></div><div style="box-sizing: border-box;">Her şeyin parlak kağıtlarla paketlendiği bu dönemde hazıra alışkın olan çocukların her şeyden çabucak sıkılıp daralması sizce de normal değil mi ? Emeği bilmeyen, yokluğu tatmamış çocuğun hayattan keyif alması mümkün mü ? Değil efendim tabii ki. İnsanın en mutlu olduğu an akıttığı alınterindeki yüzünün yansımasıdır.&nbsp; Şayet bir çocuğunuz varsa ona emek vermenin erdemini öğretin. Hazır olanın insanı tembelliğe alıştırabileceğini tembihleyin. İçindeki çalışkan ve azimli yönü bulması için onu cesaretlendirin. Ancak böyle yiyebilir ömründeki en güzel tatlıyı.</div><div style="box-sizing: border-box;"><br></div><div style="box-sizing: border-box;">Bu satırları yazan Ersin 33 yaşındayken, bundan tam 25 yıl önce yediği höşmerim tatlısının hazzını unutamamış olmasının nedeni o gün verdiği emektir, alınteridir. Bir mücadelenin ardından gelen her ödül insanın ömrüne bir hediye gibi kalıyor.&nbsp;</div><p><br></p><div style="box-sizing: border-box;"><br style="box-sizing: border-box;"></div><p><br></p><div style="box-sizing: border-box;"><br style="color: rgb(0, 0, 0); text-transform: none; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; font-family: Poppins, sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-weight: 400; word-spacing: 0px; white-space: normal; box-sizing: border-box; orphans: 2; widows: 2; background-color: rgb(255, 255, 255); font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;"></div><p><br></p>

Paylaş:


Höşmerin Tarifi

Olivkoy Zeytinyağı Yazar

Zeytinyağına Dair Her Şeyi Bilimsel Verilere Dayalı Olarak Sizinle Paylaşıyoruz.




Yorumlar


CEVAP YAZIN

Not: HTML çevrilmiyor!
Yorum Yaz

Whatsapp Destek

Destek Taleplerinizi Bekliyoruz.