Zeytinyağı Kanserden Korur

<h3 style="text-align: center; ">Zeytinyağı Kanserden Korur</h3><p class="MsoNormal">İnsanlık tarihi ile beraber varlığını hep sürdüregelmiş en
yıkıcı ve ölümcül hastalıklardan birisi olan kanser,varlığımızı hala tehdit
etmekte. Hatta bu hastalık öylesine yaygın ve tesirli ki,sadece insanlar değil
diğer canlılar da bu ölümcül hastalığa yakalanabilmekte. Siz hiç kanser olmuş
bir ağaç ya da hayvan gördünüz mü ? Belki size denk gelmemiş olabilir ama bugün
hem bitkiler hem de hayvanlar bu hastalığa yakalanıyor maalesef.</p>
<h2>Kanser Nedir ?</h2>
<p class="MsoNormal">Vücudumuzda her gün yeni hücreler oluşur ve birçok hücremiz
ölür. Yani ölüm-doğum dengesi kontrollü bir şekilde varlığını sürdürür. Ne
zaman ki bu kontrol kaybedilir yani kontrolsüz hücre bölünmesi/çoğalması artar
bu durumda kanser dediğimiz hastalık meydana gelir. Yani özetle kanser
dediğimiz hastalık, kötü huylu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalarak
kişiyi hasta etme sürecidir. Bu konuyla
ilgili T.C Sağlık Bakanlığının web sitesindeki şu açıklama daha fazla detay
içermektedir. : " Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki
hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir.
Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin
kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100'den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli
kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması
ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden
olabilir." Detaylar için şu linke bakabilirsiniz.</p>
<h3>Zeytinyağı Kanserden Nasıl Koruyor ?</h3>
<p class="MsoNormal">Zeytinyağı bugün gıda maddesi seviyesinde anlaşılsa da
içerik bakımından bir ilaç gibi etkileri vardır. Zeytinyağı yapısında bulunan
minör maddeler kanser hastalığına karşı korur. Bu konuda yapılmış birçok
bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.Danimarka Kopenhag Üniversitesi
Hastanesi'nden Dr. Henrik E. Poulsen ve meslektaşları, İngiliz ve ABD'li bilim
adamlarının birlikte yaptıkları AR-GE çalışmalarında , zeytinyağının faydaları
konusunda elde ettikleri şaşırtıcı sonuçlar, yayımlandı. Zeytinyağı üzerine
yeni bir çalışmayla, diyete bol miktarda ilave edilen zeytinyağının, vücut
hücrelerinde kansere yol açabilecek zararların, yani toksik maddelerin
önlenmesine yardım ettiği sonucuna varıldı. Elde edilen sonuçlar "FASEB [Federation
of American Societies for Experimental Biology] Journal’da yayınlandı.<o:p></o:p></p>
<p class="MsoNormal">Zeytinyağı dahilinde bulunan minör, fenolik bileşenler
içerir. Zeytinyağının kansere yol açan hücre harabiyetine karşı koruma
sağladığı ispatlanmış oldu. Araştırmada, Güney Avrupalı erkeklerin, Kuzeylilere
oranla daha az kanser hastalığına yakalanmalarının nedeninin de, Akdeniz tipi
beslenmede kullanılan zeytinyağı olduğu görüldü. Zeytinyağındaki bulunan"fenol"ün
güçlü bir antioksidan olduğunu belirten araştırmayı yapan ekibin başkanı Dr.
Henrik Poulsen şunları söylemiştir:<o:p></o:p></p>
<p class="MsoNormal">"Zeytinyağı tüketiminin, Kuzey ve Güney Avrupa'da
görülen kanser vakalarının farklılığı konusunda belirleyici unsur olduğunu
gözlemledik. Doğal bir besin maddesi olan zeytinyağının çok şifalı olduğunu ve sofradan hiçbir zaman eksik
edilmemesi gerektiğini" belirtti.</p>
<h3 style="text-align: center; ">Zeytinyağının Kanser
Türleri Üzerindeki Etkileri Nelerdir ?</h3>
<h3 style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial;">Deri Kanseri Üzerindeki Etkileri</h3><p class="MsoNormal" style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial;"><o:p></o:p></p>
<p class="MsoNormal" style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial;"><o:p> </o:p></p>
<p class="MsoNormal">Köpekbalıklarının kıkırdak dokusunda yoğun miktarda bulunan
squalen,zeytinyağında da bulunur.Deri kanserine karşı: Skualen adlı madde,
deriyi ultraviyoleye dayanıklı hale getiriyor ve koruyor. Bu alanda yapılan
birçok bilimsel çalışma bulunmaktadır. Bunlardan birisi de, Japonya'nın
Kanazawa Üniversitesi'nden Budiyanto ve arkadaşlarının fareler üzerinde
yaptıkları bir araştırmayla varılan neticeye göre; güneşlendikten sonra vücuda
sürülen kalitesi <a href="https://www.zeytinbakkal.com/zeytinyagi-fiyatlari-2020">korunmuş natürel sızma zeytinyağı</a>, ur oluşum riskini azalttığı
için cilt kanserine karşı koruyucu etki
sağlamaya yardımcı olduğu görüldü. Yine keratin proteininin de, oksidasyonunu
önleyerek saçların çok daha canlı kalmasını, tırnakların daha dayanıklı
olmasını sağlar.<o:p></o:p></p>
<h3 style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial;">Bağırsak Kanserleri Üzerindeki Etkileri</h3>
<p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height:
normal">Bağırsaklar vücudumuzdaki ikinci beyindir. Bağırsaklarda bulunan
trilyonlarca yararlı bakteri bulunmaktadır. Bu bakteriler insan sağlığı
üzerinde çok etkilidir. Biyolojik olarak etkinin yanında psikolojik olarak da
çok etkendir. Natürel sızma zeytinyağının, karaciğer,bağırsak, meme ve deri kanserinden korunmada etkili olduğu ve bu
etkininde yapısındaki, fenolik antioksidanlarla birlikte bulunan squalen,oleuropein
ve oleik asitten kaynaklandığı bilinmektedir.<o:p></o:p></p>
<p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height:
normal"><br>
İnsanlığın tarihinden beri var olan kanserin, en yaygın türlerinden birisi olan
bağırsak kanseri üzerinde son senelerde yapılan bilimsel araştırmalar, korunmuş
zeytinyağının yoğun miktarda içerdiği fenolik antioksidan içeriği, kalın
bağırsak ve meme patolojisiyle ilişkili reaktif oksijen türleri(serbest
radikaller) üzerinde etken, önleyici niteliğe sahip olduğunu göstermiştir. Bu
maddelerin antioksidan tesirleri sebebiyle, DNA hasarına yol açabilecek olan
maddeleri nötralize ettikleri ve DNA üzerindeki hasarın tamirine yararlı olduğu
görülmektedir.<o:p></o:p></p>
<p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height:
normal"><br>
Zeytinyağının yapısında bulunan tekli yağ asitleri, sindirim kanalında, kalın
barsak kanseri oluşumunda etken olan, safra asitlerinin üretimini azaltırlar.
Yağlar midede değil, bağırsaklarda sindirilmektedir. Zeytinyağı, bağırsak
boyunca mukoz membranın bütünlüğünü sağlayarak, kolon kanserini önlemeye
yardımcı olur.<o:p></o:p></p>
<p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height:
normal"><br>
Bu bilimsel çalışmalardan birisi olan British Medical Journal'da yer alan
raporda, İspanyol bilim insanları, daha önceden kanser hücresi aşılamış
oldukları farelerde, farklı yağlarla beslediler. 5 aylık gözlem devresinin
sonunda zeytinyağı verilen farelerde, diğelerine nazaran daha az kanserli
hücrelere rastlanmıştır. <br>
Bununla beraber Alman Kanser Araştırma Merkezi'nden Owen ve ekibi, düzenli zeytinyağı
kullanımının sağlık üzerine etkilerini değerlendirdikleri bir çalışmada; bu
yağın bünyesinde bulunan biofenollerin, antioksidan hususiyetleri sebebiyle
bazı kanser türlerinin engellediğini tespit ettiler.<o:p></o:p></p>
<p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height:
normal"><br>
Bir diğer çalışma olan Ulusal Kanser Enstitüsü (American Cancer Society
-Amerikan Kanser Derneği- Kanser Gerçekleri ve Figürler, 1997)'ne göre meydana
gelen tüm bağırsak kanseri vakalarının % 80'i, sağlıklı beslenme ile
önlenebilirdi. Oxford Üniversitesi'nin yaptığı bir biliimsel araştırma
sonucunda, korunmuş zeytinyağının, kalın bağırsakta bulunan ikincil öd asidi
üzerindeki etkisinin, vücudu barsak kanserine ve ileride oluşması muhtemel
kolorektal kansere karşı koruduğu saptandı. "The Journal of
Epidemiology and Community Health" (Ekim, 2000) adlı dergide yayınlanan
araştırmaya, Amerika dahil 28 farklı ülkeden denekler katıldı. Sonuçlar,
zeytinyağının barsak mukusu üzerindeki koruyucu etkisini delillendirilirken;
araştırmaya göre zeytinyağı tüketen kişilerde, kalın barsak (kolon) kanseri
görülme riski, daha düşük oranda bulundu. Oxford Üniversitesi'nden Dr. Micheal
Goldacre ve doktorlar tarafından yürütülen son araştırmada, zeytinyağının,
bağırsak kanserine karşı koruyucu özelliğe sahip olduğu, kolon kanserine karşı
ilaç olarak kullanılabileceğini belirlenmiştir. Doktorlar, zeytinyağının,
bağırsak kanserinin başlamasını engellemek için midedeki asitle tepkimeye
girdiğini keşfetmişlerdir. Oxford araştırmacıları, aynı zamanda zeytinyağının,
safra asidi miktarını azaltarak ve DAO (diamin oksidaz adlı enzim) seviyesini
yükselterek, anormal hücre artışını engellediği ve kansere karşı koruyucu
olduğu görülmüştür. <o:p></o:p></p>
<p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height:
normal"><br>
Sevilla Üniversitesi'nin yayımladığı bir makalede, zeytinyağının trigliserit
metabolizmasına olan tesiriyle, kalın bağırsak ve meme kanseri riskini,
romatoid artrit gibi otoimmün hastalıkların oluşumunu azalttığını; safra
kesesinin düzenli boşalmasını sağlaması nedeniyle, keseleşme riskini
azalttığını ve ayıca mide üzerine olan etkisi nedeniyle de, ülser oluşma
riskini azaltırken, mevcut ülserin de iyileşmesini kolaylaştığını bildirdiler.
Kolon kanseri (kalın bağırsak), Batı'da en yaygın kanser türlerinden biri ve
Amerika'da ikinci en yüksek kanser ölüm nedenidir. <br>
Ulster Üniversitesi'nde başkanlığını Prof. Ian Rowland'ın yürüttüğü araştırma
ekibi, virgin(sızma) zeytinyağından ekstre edilen fenol bileşiklerinin
oluşturduğu karışımın, kolon kanserine karşı koruyucu olduğunu buldu.
Araştırmanın kilit ismi Dr. Chris IR Gill, zeytinyağınca zengin Akdeniz
diyetinin detaylı araştırıldığını ifade etti. Laboratuvarda model hücreler
üzerinde invitro(cansız) ortam kullanılarak yapıldı. Dr. Gill araştırma
hakkında şunları söyledi:<o:p></o:p></p>
<p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height:
normal"><br>
"<a href="https://olivkoy.com.tr/sizma-zeytinyagi-al-20-tr">Zeytinyağı fenollerinin</a> konsantrasyonunu artırarak, bir kanser hücresi
hattının 24 saat inkübasyonundan(kuluçka) sonra, DNA hasarından hücreleri
koruduğunu bulduk. Zeytinyağı fenolleri, bir başka hücre hattında 48 saat
sonra, karsinojenez (carcinogenesis) yolunda anti-promoter
(anti-etkinleştirici) etki gösterdiler."<br>
Epidemiyoloji ve toplum sağlığı gazetesindeki bir haberde Goldacre şunları
söylüyor:<br>
"Zeytinyağı, kolon kanserinin ilerlemesinden koruyucu bir etkiye sahip
olabilir. Zeytinyağı, safra asidi miktarını azaltıyor ve bağırsaklardaki hücre
yenilenmesini düzenlediği düşünülen yararlı enzim miktarını artırır."<o:p></o:p></p>
<p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height:
normal"><br>
Araştırmacılar, zeytinyağının deoksilik asit olarak adlandırılan madde
miktarını azalttığını ve bağırsaklardaki hücre bölünmesiyle ilişkilendirilebilen
diamin oksidase enzimini düzenleyerek, bağırsak kanserine karşı koruyucu bir
etkisi olduğunu tahmin etmektedirler. Hayvanlar üzerinde yapılan eski
araştırmalar, zeytinyağının kanser ve tümör oluşumunda aspir(papatyagiller
familyasından bir yağ bitkisi) ve balık yağından daha faydalı olduğunu ortaya
çıkarmıştır. Japon bilim adamları, saf zeytinyağının güneşlendikten sonra
deriye uygulanmasının, yavaş büyüyen tümörle deri kanserine karşı korucu bir
etkiye sahip olabileceğini söylüyorlar.<o:p></o:p></p>
<p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height:
normal"><o:p> </o:p></p>
<p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height:
normal">Toparlayacak olursak, kontrolsüz hücre bölünmesi olan kanserin her
türevine karşı etkilidir. Korunmuş bir zeytinyağı sizin sağlıklı kalmanıza,
kanserden korunmanıza destek olur. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar da bu
öngörüyü desteklemektedir. Düzenli olarak korunmuş zeytinyağı tüketmeyi ihmal
etmeyiniz.<br>
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br>
<!--[endif]--><o:p></o:p></p>
<p class="MsoNormal"><o:p> </o:p></p>
Paylaş:

Olivkoy Zeytinyağı Yazar
Zeytinyağına Dair Her Şeyi Bilimsel Verilere Dayalı Olarak Sizinle Paylaşıyoruz.
CEVAP YAZIN