×

Güvenli Alışveriş, İyi Zeytinyağı. Kazdağı'ndan.

MENU
0532 177 7383
Bir tık uzağınızdayız.

Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilir

Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilir
<h1 style="text-align: center;">Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilir ? Nasıl Saklanır ?</h1> <p><br> <strong>Zeytinyağı nasıl muhafaza edilir </strong>?Zeytinyağı satın aldınız, mis kokulu, tazelik ve ferahlık hissinin yanında oldukça lezzetli. Peki bunu korumak için ne yapmalıyız ?Tabii ki zeytinyağını uygun koşullarda saklamak gerekir.Aksi bir durumda zeytinyağı günler içinde ilk günkü tazeliğini ve şifasını kaybedecektir. Peki zeytinyağı nasıl saklanmalı, nelerden korunmalıdır ?</p> <p><strong>Zeytinyağı nasıl saklanır </strong>sorusunun ilk maddesi</p> <p>Zeytinyağının kapağını açık bırakmamaktır. Satın aldığınız zeytinyağı tenekede ya da şişede size geldi diyelim, kapağını açtınız ve kullandınız. Bundan sonra ilk dikkat etmeniz gereken nokta kapağı açık bırakmamaktır. Zeytinyağının doğal yapısında bulunan doğal biofenoller uçucu olduğu için ağzı açık bir kaptan bu fenolik bileşenler uçup gider. Haliyle zeytinyağı dahilinde bulunan şifa yönü ve tazeliği kaybolur. Bunun önüne geçmek için ilk dikkat etmemiz gereken ve en basit olan yöntem zeytinyağı ambalajının kapağını açık bırakmamaktır.<br> Zeytinyağı sıcak ortamda tutulmalıdır. Bazen yer tasarrufu olması için satın alınan zeytinyağı tenekesi balkona, doğrudan güneşi alan yere bırakılmaktadır. Bu hiç istemediğimiz bir durumdur. Çünkü doğrudan ısıya maruz kalan zeytinyağı kısa bir süre sonra oksitlenmeye bağlı bozulmalar ve değer&nbsp;&nbsp;kaybına uğrar. Haliyle zeytinyağında olan tazelik ve şifa değerleri kayba uğrar. İster balkonda isterseniz de mutfakta olsun zeytinyağı ancak doğrudan sıcaklığı maruz kalmasın. Böylelikle zeytinyağının ikinci düşmanı olan sıcaklıktan korumuş oluruz şifa kaynağı zeytinyağını.<br> Zeytinyağını ışıktan koruyun. Süslü geniş hacimli şeffaf yağdanlıkları tercih etmemek gerekir. Doğrudan ışığı alan şeffaf cam ambalajlar zeytinyağı için çok uygun değildir. Zeytinyağının üçüncü düşmanı ışıkla temastır. Bu zeytinyağının doğal yapısına zarar veren bir durumdur. Tercihimiz 1 litreyi geçmeyen, koyu renk şişe ya da yağdanlık olmalıdır.<br> Bu üç işlemde de görüldüğü gibi zeytinyağının üç düşmanı vardır ve biz bu üç faktöre karşı zeytinyağını koruduğumuzda ilk günkü tazeliği büyük oranda korumuş oluruz.</p> <ul> <li>Işık</li> <li>Sıcaklık</li> <li>Hava ile temas</li> </ul> <p><strong>Zeytinyağı nasıl saklanır</strong> sorusunda başka nelere dikkat etmeliyiz ? Rutubet,nem ya da kötü kokuların olmadığı bir ortam seçimine dikkat edilmeli. Çünkü zeytinyağı çevresindeki kokuları çabuk çeker ve o kötü kokular,rutubet ve nemli ortam zeytinyağının kalitesini düşürecek, belki de bozulmasına neden olacaktır. O yüzden ortam kuru, karanlık ve temiz olmalı. Hatta mümkünse buzdolabında saklamak iyi bir seçenek olabilir ( zeytinyağının ağzı kapalı olması şartıyla)</p> <p><strong>Zeytinyağı buzdolabında saklanır mı </strong>? Zeytinyağını buzdolabında saklamak ne kadar doğrudur ? Zeytinyağı buzdolabında saklamak iyi bir yöntemdir ancak bazı detayları bilmekte fayda var. Zeytinyağının doğal yapısında bulunan mumsu maddeler (küçük partiküller) nedeniyle belli bir sıcaklığın altında donar. Bazı zeytinyağları 4-5 santigrat derecede donmaya başlarken bazıları 0 santigrat derecede donarak katı hale gelir. Zeytin cinsinden kaynaklı olarak donma derecesi değişiklik gösterebilir. O yüzden buzdolabına koyulan zeytinyağının donacağını akıldan çıkarmamak gerekir.</p> <p><strong>Zeytinyağı nasıl saklanmalıdır </strong>sorusu gelince aklan gelen bir diğer tablo, zeytinyağının küp ya da toprak testi içinde saklanması gelebilir. Eski dönemlerde cam ambalajların, buzdolaplarının olmadığı zamanlarda topraktan yapılan ışıktan ve sıcaklıktan koruyan ağzı kapalı küpler ya da testiler çözüm olmuş ancak günümüz modern dünyasında bu saklama kapları artık çok kullanılmamaktır. Kullanımı daha pratik ve daha az maliyetli olan cam ürünler ya da laklı özel tenekeler kullanılmakta.</p> <p><strong>Zeytinyağı hangi koşullarda nasıl saklanmalı</strong> sorusundan önce dikkat etmemiz gereken çok önemli bir detay ise, satın alınan zeytinyağının tazeliğidir. Normal şartlarda zeytinyağı 2 yıla kadar raf ömrü olan bir gıda ürünüdür. Ancak tavsiye edilen üretim tarihi bir yılı geçmemiş ürünleri tercih etmektir. Takdir edersiniz ki, muhafaza edilecek zeytinyağı eğer taze değilse bunu hangi koşullarda muhafaza ettiğinizin bir anlamı yoktur.Buraya kadar anlatılan tüm yöntemler iyi koşullarda üretimi yapılmış taze zeytinyağı için geçerlidir.</p>

Paylaş:


Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilir

Olivkoy Yazar




Yorumlar


CEVAP YAZIN

Not: HTML çevrilmiyor!
Yorum Yaz

Whatsapp Destek

Destek Taleplerinizi Bekliyoruz.